Новости

Обавештавамо све чланове Српског географског друштва, као и све остале заинтересоване да се 31. маја 2023. године са почетком у 19 часова одржава догађај У СУСРЕТ МЕЂУНАРОДНОМ ДОГАЂАЈУ НОЋ ГЕОГРАФИЈЕ. Више информација можете погледати ОВДЕ

Обавештавамо све чланове Српског географског друштва да је од 28. септембра 2020. године у продаји штампано издање прве свеске Гласника за 2020. годину.

Glasnik 2020

————————————————————————————————————————————————————————————–

У четвртак 15. децембра 2016. године „ИНТЕРСИСТЕМ – картографија“ одржаће изложбу својих издања  у сали 1 Географског факултета, у периоду од 10 до 14 часова. Детаљније информације можете пронаћи ОВДЕ.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Обавештавамо чланове Српског географског друштва да ће се у току наредне недеље, од 17. до 21. октобра 2016. године, све публикације чији је издавач Географски факултет у Београду продавати са попустом до 50%. Детаљније информације можете пронаћи ОВДЕ.

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Сходно Стрaтегији развоја образовања у Србији до 2020 године и Акционом плану за спровођење Стратегије, Министарство просвете, науке и технилошког развоја планира осавремењавање наставних планова и програма, као и њихово усклађивање са образовно-васпитним циљевима и исходима. Због тога, у периоду од 2017 до 2019. године, сукцесивно ће се спроводити ревизија постојећих васпитно-образовних планова и програма за основне и средње школе. Наставна секција СГД-а у сарадњи са Заводом за унапређивање образовања и васпитања покреће иницијативу да наставници географије у оквиру својих географских актива и подружница широм Србије изнесу своје предлоге тих измена. Идеја је да председници актива и подружница на састанцима прикупе предлоге наставника из основних и средњих школа у вези са изменама постојећих васпитно-образовних планова и програма и на основу тог прикупљеног материјала уобличе коначан предлог измена. Коначан предлог измена председници актива и подружница би требало да пошаљу до краја јуна на мејл sjovanovic@gef.bg.ac.rs. Послати предлози ће бити оглашени на сајту СГД-а и представљаће радни материјал на основу кога ће Комисија СГД-а припремити коначан предлог измена. Осим наставника географије, у активност измене васпитно-образовних планова и програма географије за основну и средње школе биће укључене и високошколске географске институције. Идеја је да тим из редова СГД-а, који ће бити укључен у ревизију постојећих васпитно-образовних планова и програма за основне и средње школе, спремно дочека званични почетак најављених активности којима ће руководити Завод за унапређивање образовања и васпитања. 
У нади да ће сарадња бити успешна, 
С поштовањем, 
Председник наставне секције СГД-а
Др Славољуб Јовановић, ванредни професор
Географски факултет, Универзитет у Београду
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Годишња скупштина СГД-а и Семинар одржаће се 19.3.2016. године на Географском факултету у Земуну, Војвођанска 1. Почетак је у 10h.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Посета Боговинској пећини

У суботу, 25 маја 2013. године, Географски факултет ће организовати посету Боговинској пећини (6 km северно од средишњег дела пута Параћин – Зајечар) поводом званичног отварања пећине за туристе. На њеном уређењу радио је др Раденко Лазаревић, који ће бити и главни водич. Уколико сте заинтересовани за ову екскурзију пријавите се код Марине Стаменковић (stmarina@gef.bg.ac.rs, 011/2637-421) до понедељка 20. маја 2013. године. Волели бисмо да се што већи број географа одазове овом позиву, јер географи имају част да буду први који ће уживати у лепотама осветљене пећине. Цена превоза је 1000 динара.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Планинари

Члан Српског географског друштва, Исо Планић, један је од четворице пењача Војвођанске експедиције „Еверест 2005“ која се 29. маја 2005. године попела на највећи врх света Монт Еверест (8848м). ЧЕСТИТАМО!